Slik klarer du deg økonomisk som student

Slik klarer du deg økonomisk som student

Skal du studere eller flytte hjemmefra for første gang? Mange opplever en økonomisk utfordring under studietiden. Her får du noen tips til hvordan du kan få en god og selvstendig økonomi som student.

Budsjett
Nå som du er ansvarlig for egen økonomi, kan det være lurt å få en oversikt på hvilke inntekter og utgifter du har. Inntektene skal dekke alt, som: husleie, strøm, mat, pensum, transport og mye mer. Ta med absolutt alle utgiftene du har. Kanskje du ser at det kan være nødvendig med en deltidsjobb ved siden av studiet?

Spar, spar, spar.
Har du muligheten til å jobbe deltid, vil det være større sjanse for at du kan spare penger under studietiden. Sjekk alltid opp om du kan finne samme produktet billigere andre steder. Kanskje du kan bo litt utenfor sentrum i kollektiv og spare et par tusen i måneden på leie?

BSU
Har du BSU? Hvis ikke bør du opprette det nå. Fordelene er flere. Dersom du sparer nok, får du både gode rentebetingelser og skattefradrag inntil 5000 kr. Pengene låses ved årsskiftet og da kan du kun benytte de til bolig. For å kunne spare opp maksbeløpet i en slik konto, må du starte tidlig. Litt er alltid bedre enn ingenting i dette tilfelle.

Selg og kjøp brukt
Sjekk alltid opp i muligheten for å kjøpe brukt. Det finnes mange gode sider for å kjøpe pent, brukt pensum og du kan spare mye allerede her. Dersom du trenger hvitevarer eller møbler til hybelen, så finner du mye pent som gis bort eller selges billig på Finn.no. Har du ting og tang som ikke har blitt brukt siste året? Få en oversikt over tingene dine og selg det som ikke blir brukt. Pengene du får inn er ekstra inntekt og kan for eksempel legges rett inn på en sparekonto.

Planlegg middagen
Sett opp en ukeplan for middager, uke for uke. Da kan du handle en dag i uken. På denne måten unngår du å kjøpe mye unødvendig og du sparer tid. Litt penger her og litt penger der, blir fort mye i lengden. Et annet tips er å spise før du går å handler, slik at du lettere kan unngå fristelser. Følg med på tilbud og kjøp inn store mengder kjøtt på salg. Invester i en fryseboks, så kan du bevare maten over lengre tid. Det blir ofte mye til overs, når man lager middag for en. Dette kan porsjoneres og fryses ned til en annen dag. Slik unngår du å kaste mye mat og du sparer miljøet som bonus.

Vær prisbevisst – dropp småkjøp og spontankjøp
Ikke betal for ting du ikke bruker eller virkelig ikke trenger. Har du abonnementer på Netflix, Viaplay eller HBO, som du ikke bruker? Tenk over hva du virkelig trenger. Igjen, litt her og der blir mye i det store. Om du ønsker deg noe eller føler du trenger noe. Ta deg noen dager betenkningstid. Trenger du VIRKELIG dette? Kan du heller ønske deg dette til jul eller bursdag? Hvis ikke, sjekk opp priser flere steder og ta gode, bevisste valg.

Studentrabatter
Du får mange gode studentrabatter med et gyldig studentkort. Sjekk om forsikringer, telefonoperatører og lignende har noen gode tilbud til deg. Spør ALLTID om studentrabatt hvor enn du går. For eksempel dersom du skal til tannlege, frisøren eller du skal ut å fly.

Studietiden vil alltid bli husket og det er viktig å kose seg, men med måte. Har du kontroll på økonomien, vil den ikke stå i veien for en tur ut på byen og du kan ha det kjekt med god samvittighet. Nyt studenttilværelsen!