Næringslivet er tilbake til 2019-nivå

Næringslivet er tilbake til 2019-nivå

Som konsekvens av pandemien har næringslivet opplevd nærmest nullvekst. Basert på Tveit Regnskap sitt Næringsbarometer ser vi et tydelig skille mellom bransjer, som har gjort det godt og og mindre godt. Det er spesielt én bransje som peker seg ut, hvor det har gått dårlig.

Kjell Larsen i Tveit Regnskap forteller at næringslivet er ganske likt som i 2019. Det er inkludert med prisstigningen – som er positivt og stemmer godt med andre bransjer rundt om.

– I 2019 var næringslivet stabilt og godt. Nå er prisstigningen er på litt over 4% siden 2019 på lik linje som veksten. Dette tilsvarer en vekst på null, sier Kjell Larsen i Tveit Regnskap.

Konklusjonene stammer fra Tveit Regnskap sitt Næringsbarometer fra januar til april 2021. Næringsbarometeret tar temperaturen på næringslivet på Haugalandet og Sunnhordland. Det er hele 180 selskaper med i undersøkelsen, hvor regnskapet for de fire første månedene i 2021 ligger til grunn.

Les mer om det nyeste Næringsbarometeret her.

– Det er egentlig over all forventning, sier Solveig Sørvik, som er avdelingsleder ved vårt kontor på Karmøy.

Avdelingsleder Tveit Regnskap Karmøy
Solveig Søvik, avdelingsleder Tveit Regnskap avd. Karmøy

Et spesielt år i næringslivet

Næringsbarometeret har eksistert siden 2016 og vanligvis blir en årsperiode sammenlignet med året før. Siden det har vært et spesielt år i næringslivet, blir årets tall derfor sammenlignet med 2019.

Larsen forteller videre at han tror omstillingsevnen er grunnen til at næringslivet har klart seg så godt lokalt.

– Det tyder på en utrolig god tilpasningsevne. Jeg vil også si at vi har vært veldig lojale mot det som regjeringen og samfunnet har forventet, i forhold til å omstille seg med smittevern og de føringene som er gitt, sier Larsen.

Resultatene i mange bransjer tyder på at selskapene klarer å tilpasse kostnadsnivået til inntektene. De har gjort tiltak i tide og funnet andre måter å serve kundene på.

Disse bransjene gjør det godt

Basert på Næringsbarometeret går følgende bransjer bra:

  • Transport
  • Industri
  • Varehandel

Kjell Larsen forteller at det var krise i varehandelen frem til sommeren i fjor, og slik det ser ut nå er varehandelen nesten tilbake til utgangspunktet.

For industri-bransje er inntektsveksten på 7,2%, hvor 62% av bedriftene øker inntektene.

Kjell Larsen utdyper at dette er tall som ikke representerer alle. Det er også deler av industrien som sliter, og sier at det går som regel bedre for de store bedriftene enn for de små.

Disse bransjene gjør det mindre godt

I følge Næringsbarometeret går disse bransjene mindre godt:

  • Bygg- og anleggsvirksomhet
  • Overnatting og servering

For bygg- og anleggsvirksomhetene tok det tid før det viste seg i tallene, det var etterslep og trolig på grunn av allerede påbegynte kontrakter. Det viser seg nå i bransjen av 6 av 10 har reduserte inntekter sammenlignet med samme periode i 2019.

Kjell Larsen informerer om at overnatting og servering har hatt det tøft lenge, og at det er i snitt minus 20% på inntekt. Slike tall har de ikke sett i en bransje før, samtidig som det er den bransjen som er hardest rammet av restriksjonene som har vært og er. Både Kjell Larsen og Solveig Søvik er spent på å se hvordan høysesongen ser ut for bransjen, og regner med en god oppgang med nok en norgesferie.

Høstens næringsbarometer

Både Kjell Larsen og Solveig Søvik er forsiktige med å komme med antakelser om hvordan neste Næringsbarometer vil se ut. Kjell Larsen avslutter med at når befolkningen vaksineres og gjenåpningene fortsetter, så ligger vel alt til rette for at det kommer til å bli veldig bra.

Les hele saken i Haugesunds Avis her.

Har du spørsmål?

Finn ditt nærmeste kontor i kartet, og bytt til et regnskapssystem som gir deg full oversikt og enklere hverdag.

Finn ditt nærmeste kontor

Vi har kontorer over hele Vestland, Rogaland, Agder og i Oslo. Ta kontakt med ditt nærmeste kontor, for mer informasjon.

Bergen
Bjørnafjorden
Bømlo
Etne
Fitjar
Gjesdal
Haugesund
Husnes
Karmøy
Odda
Oslo
Rosendal
Sand
Sauda
Skjold
Stavanger
Stord
Tysvær
Ølen
SpareBank 1 SR-Bank ForretningsPartner