Big data – med en dæsj av kunstig intelligens – er nærmere enn du tror!

Big data – med en dæsj av kunstig intelligens – er nærmere enn du tror!

Skrevet av: Kjell Larsen, leder for rådgivning i Tveit Regnskap AS.

Tenk om du kunne hatt et styringspanel, et dashbord, som samlet de dataene du trengte fra salg – sortert per selger og produktkategori, data fra produksjons- og kundebehandlingssystemet, data fra lønn og regnskap, fra nettsider og sosiale medier… Du ville sett mer enn bare nøkkeltall – data ble presentert visuelt med utvikling over tid. Det ville være lett å klikke seg opp og ned i dataene, og du kunne se bakenforliggende trender. Dashbordet ville sette sammen millioner av rader med data fra ulike kilder, og kaste rundt på dem som om det skulle vært kuler på en kuleramme. Og sist men ikke minst – tallene ville være rykende ferske.

Høres det for godt ut til å være sant? Vel, sannheten er at dette verktøyet er mer tilgjengelig enn du tror. Faktisk så befinner det seg like bak et velkjent ikon på skrivebordet ditt. Vi snakker om Excel.

Fra store data til nyttig innsikt

Gradvis har det blitt sluppet versjoner av Excel de siste årene med tillegg, og etter hvert permanente funksjoner, for å hente og forme store datamengder fra flere kilder, og som lar deg koble dette sammen. En kan så visualisere dataene som en selv ønsker.

Microsoft har også laget en egen app skreddersydd for formålet som de kaller Power BI Desktop, en fantastisk sak som står på skuldrene til Excel. Før hadde du en anelse, en magefølelse, men ved hjelp av disse verktøyene vet du faktisk hvor effektivt det jobbes. Du oppdager sammenhenger som tommelfingerreglene dine for god drift ikke kunne ha fanget opp.

Bilde: Utsnitt fra et dashbord laget i Power BI Desktop som kombinerer data fra geografi-tabeller med offentlig tilgjengelig informasjon om skattefunn-ordningen. Ved å bruke spørrefunksjonen kan brukeren la programmet lage en ny graf.

Du kan laste ned Power BI Desktop gratis her

Som å google i egne bedriftsdata  

Men vent litt, akkurat den grafen du trenger mangler i dashbordet på appen din. Fortvil ikke – det er bare å spørre! Skriv inn spørsmålet ditt. Etter et par forsøk får du opp grafen du manglet. Kunstig intelligens eller nevrale nettverk eller maskinlæring eller hva enn det nå heter, lar deg gjøre det som fremstår nærmest som et Google-søk i dine egne bedriftsdata.

Ikke nok med det, om du er usikker på hva det er du vil spørre om, kan du bare be om å få en buffet av nye analyser gjort på dine data. Analysene genereres automatisk og ser ut som om de kommer rett fra en masteroppgave på NHH. Kunstig intelligens er for øvrig noe Microsoft har konkrete, nært forestående ambisjoner om å bake inn i Excel også.

Vi hjelper deg gjerne i gang!

Flott, tenker du. Excel tilbyr funksjoner som kan gi meg nyttig og overordnet oversikt over samtlige nøkkeltall i bedriften min – men hvordan bruker jeg dem? En noe viderekommen og nysgjerrig Excel-bruker kan relativt greit ta et steg opp og lære seg det som skal til for at dette kan bli virkelighet i sin bedrift. Det mangler ikke på gode Youtube-videoer og nettkurs.

Men i en travel hverdag kan det være mer realistisk å koble på noen som kan bidra. Eller kanskje en kombinasjon? Vi i Tveit kan hjelpe. Våre dyktige rådgivere bidrar gjerne med større eller mindre oppsett i Excel.

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale om nære fremtidsvisjoner!

Book en rådgivningstime med vår seniorrådgiver Kjell Larsen

Kjell har lang fartstid i næringslivet og er utdannet siviløkonom.

Kjell Larsen

Leder rådgiving
E: kjell.larsen@tveit.no
T: 454 50 544